DEN NYA BERÄTTELSEN OM TRADITIONEN, HANTVERKET OCH OSTEN FRÅN BOXHOLM.
Ost som görs av äkta boxholmare
Detta arv lever nu vidare. En boxholmsost ska göras på sätt den alltid gjorts, på rätt recept med rätt ingredienser och vändas för hand av ostmästarna i Boxholm – allt för den goda smakens skull.
En unik produkt sedan 1890
En av Sveriges mest klassiska ostar står nu åter att finna i ostdisken. Gjord på garanterat svensk mjölk från gårdar i och runt Östergötland. Osten från Boxholm är ensam om att bygga vidare på den traditionella, hantverksmässiga tillverkning som präglat produktionen på orten sedan starten 1890.
Ost från Boxholm
Gräddost
Lagrad 3-5 mån, ca 500 gr, 38%
Den klassiska gräddosten har producerats i Boxholm på samma traditionella och hantverksmässiga vis sedan 1952 – faktiskt först i Sverige i kommersiell skala. Den mjuka och härliga gräddostsmaken är således historisk.
Gräddost, PDF
Mästarost
Lagrad 5-8 mån, ca 600 gr, 35%
En rejäl ost med mustig och fyllig smak, som följer bruksorten Boxholms traditioner hela vägen tillbaka till starten 1890. Smakar lika gott på smörgås som i matlagningen eller på ostbrickan.
Mästarost, PDF
Ribbing
Lagrad 5-8 mån, ca 600 gr, 38%
En gräddost som lagrats för att varsamt utveckla de karaktäristiska och höga smakerna – syra, friskhet och gräddighet. Fram träder något ovanligt rejält, med rötterna i bruket och bygden.
Ribbing, PDF
Bruksost
Lagrad minst 7 mån, ca 600 gr, 31%
En traditionell hårdost med lätt syrlig, frisk smak och gräddig doft. Samma framträdande och tydligt goda smak vid varje ystning. Lätt att välja ofta, och använda till det mesta.
Bruksost, PDF
Kryddost Spiskummin och Nejlika
Lagrad minst 6 månader, ca 600 gr, 31%
Årslagrad Mästarost
Lagrad över 12 månader, ca 600 gr, 35%
Anno 1952
Lagrad 2-3 månader, ca 600 gr, 38%
Syrlig och gräddig gräddost i praktisk förpackning.
Anno 1952, PDF
Chiliost
Lagrad 3-4 månader, ca 450 gr, 35%