DEN NYA BERÄTTELSEN OM TRADITIONEN, HANTVERKET OCH OSTEN FRÅN BOXHOLM.

Ost som görs av äkta boxholmare

I trakten runt Boxholm har det ystats ost sedan urminnes tider. Faktum är att norra Småland och södra Östergötland är en viktig plats i osthistorien, också innan Boxholms mejeri startade produktionen år 1890 – då en del av det månghundraåriga bruket. Och den idag 130-åriga osttraditionen är inget som boxholmarna tar lätt på. Boxholms ost är inte bara ett livsmedel, den är en del av identiteten – lika viktig nu som då. Djupt rotad i bygden och i människorna.
ab_box_1
ab_box_2
ab_box_3
Den gedigna kunskapen om hantverket har gått i arv från generation till generation. Ur den föddes år 1952 Sveriges första kommersiellt producerade gräddost, vilket kommit att bli en av Sveriges ikoniska ostar, bredvid Svecior, Herrgårdar och Präster.

Detta arv lever nu vidare. En boxholmsost ska göras på sätt den alltid gjorts, på rätt recept med rätt ingredienser och vändas för hand av ostmästarna i Boxholm – allt för den goda smakens skull.

ab_box_4
ab_box_5
ab_box_6

En unik produkt sedan 1890

En av Sveriges mest klassiska ostar står nu åter att finna i ostdisken. Gjord på garanterat svensk mjölk från gårdar i och runt Östergötland. Osten från Boxholm är ensam om att bygga vidare på den traditionella, hantverksmässiga tillverkning som präglat produktionen på orten sedan starten 1890.

Till en början koncentreras produktionen på att förse konsumenterna med de nygamla klassiker i de smakkombinationer de känner till – med den klassiska gräddosten i centrum. Boxholms ost är ju synonymt med gräddost och kryddade ostar – för smörgåsen, i matlagningen och på ostbrickan – och passar det mesta och de flesta.

Ost från Boxholm

Boxholm_Gräddost

Gräddost

Lagrad 3-5 mån, ca 500 gr, 38%

Den klassiska gräddosten har producerats i Boxholm på samma traditionella och hantverksmässiga vis sedan 1952 – faktiskt först i Sverige i kommersiell skala. Den mjuka och härliga gräddostsmaken är således historisk.
Gräddost, PDF

 

Boxholm_Mästarost

Mästarost

Lagrad 5-8 mån, ca 600 gr, 35%

En rejäl ost med mustig och fyllig smak, som följer bruksorten Boxholms traditioner hela vägen tillbaka till starten 1890. Smakar lika gott på smörgås som i matlagningen eller på ostbrickan.
Mästarost, PDF

Boxholm_Ribbing

Ribbing

Lagrad 5-8 mån, ca 600 gr, 38%

En gräddost som lagrats för att varsamt utveckla de karaktäristiska och höga smakerna – syra, friskhet och gräddighet. Fram träder något ovanligt rejält, med rötterna i bruket och bygden.
Ribbing, PDF

Boxholm_Bruksost

Bruksost

Lagrad minst 7 mån, ca 600 gr, 31%

En traditionell hårdost med lätt syrlig, frisk smak och gräddig doft. Samma framträdande och tydligt goda smak vid varje ystning. Lätt att välja ofta, och använda till det mesta.
Bruksost, PDF

Kryddost Spiskummin och Nejlika

Lagrad minst 6 månader, ca 600 gr, 31%

En grynpipig ost med tydlig men balanserad smak av spiskummin och nejlika. Aromatisk och fyllig smak. Passar utmärkt till smörgåsen men kanske allra bäst till räkor, kräftor och andra skaldjur. Kryddost Spiskummin och Nejlika, PDF

Årslagrad Mästarost

Lagrad över 12 månader, ca 600 gr, 35%

En rejäl ost med mustig och fyllig smak, som följer bruksorten Boxholms traditioner hela vägen tillbaka till starten 1890. Årslagrad ost med extra mycket smak. Årslagrad Mästarost, PDF

Anno 1952

Lagrad 2-3 månader, ca 600 gr, 38%

Syrlig och gräddig gräddost i praktisk förpackning.
Anno 1952, PDF

Chiliost

Lagrad 3-4 månader, ca 450 gr, 35%

Grynpipig ost med kombinationen av starka smaker av chili och rund, gräddig ost-smak. Passar bra på ostbrickan eller till matlagning.
Chiliost, PDF